Küzdelem a kommunizmus ellen

Küzdelem a kommunizmus ellen 1949–1990

A titkos, kommunistaellenes Mezartin csoportot Sujánszky Jenő hadapródiskolás társaival 1949-ben alapította meg. Az időközben mintegy 50 főre növekedett szerveződésnek az volt a célja, hogy fegyveres felkelést robbantson ki a kommunista diktatúra ellen. A titkosrendőrség 1955 decemberében számolja fel a szervezetet, a vezetőségben több áruló is akad. A volt hadapród fiatalok tudták, mit tesznek kockára szervezkedésükkel. Kezdettől tisztában voltak azzal, ha lebuknak, a vezetők csak halálos ítéletet kaphatnak, a többiekre hosszú börtönévek várnak. Katonaként éltek, „a Hazáért, mindhalálig!”

Sujánszky Jenőre és társaira tehát a halálbüntetés vár, azonban a sztálini diktatúrát elítélő új rezsim „enyhülő politikájának” köszönhetően nem végzik ki őket. A börtönből az 1956-os forradalmárok szabadítják ki. Sujánszky első útja a Corvin közbe vezet, részt vesz a harcokban, majd a forradalom leverése után kalandos körülmények között Nyugatra szökik. Franciaországban lel új hazára, de a kommunistaellenes tevékenységét nem hagyja abba, részt vesz a Franciaországi Magyar Szabadságharcos Szövetség megalapításában. Életét arra teszi fel, hogy megismertesse az 1956-os forradalom eszmeiségét, és minden lehetséges fórumon, rendezvényen felszólaljon a hazaáruló kárdári diktatúra ellen.

A lebilincselően izgalmas könyv egy olyan fejezetet mutat be a magyar történelemből, amely ezidáig teljesen ismeretlen volt a nagyközönség előtt.

Megjelenés éve: 2012
Oldalszám: 240
Kötés: karton
ISBN: 9789638869876
Ajánlott fogyasztói ár: 2500 Ft

A könyv kiadója az 1945–56 Közötti Magyar Politikai Elítéltek Közössége, a Kárpátia Stúdió a kézirat szerkesztését és nyomdai előkészítését végezte, valamint a borítótervet készítette.